BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahlan wa sahlan

Wednesday, August 5, 2009

Imbas2-14 Mac Tragedy

Pagi yang indah hari ini...environment rasa nyaman je sb bru lps hujan.Aku seakan terlupa disini ad H1N1.En.Bob n En.Suzaini pun x de.Msg2 x masuk sini so aku MERDEKA...haha..tp x bermakna aku dok lepak je..bnyk benda nak buat.Aku fikir2 juga bila lah aku nak pindah department ni.Aku nak settlekan cepat.Lagi 7 minggu je lagi nak settle Internship.Pejam celik sebenarnya dh nak dekat habis dah.Lps ni giliran aku tinggalkan IKTBN selepas Fazlan n Kak Nor.Aku rindu MMU.Maklumlah dh dulu pernah cuti sampai 3 bulan lamanya.Bukan sekejap tu ni sb gara-gara accident.Aku accident pd 14 Mac 2009 pd hari Sabtu.Sebenarnya sebelum kejadian aku ad salah faham dengan emak aku bukan apa..aku geram dgn emak sb nak buang kucing-kucing aku.Kucing2 nakal tp comel2.Dengan aku dia x buat perangai dengan org lain dia tunjuk belang.Emak n adik aku suka kucing tp x lebih macam aku la.Aku ni bolehlah dikategori cat lover.Ad satu hr tu emak aku rancang nak buang kucing sebab dia buat sepah,masa tu aku terlintas langsung n terfikir..kalau emak aku buang jugak,ad bad happen akan terjadi dekat aku.Aku mintak supaya lepas ni emak aku berubah fikiran.Rupa2 nyer mmg terjadi benda buruk dekat aku.Lama jugak aku marah dengan emak aku.Pd hari tu sepatutnya yg menghntr adik aku tuition ialah adik aku no2..Kak Ngah.Tp biasalah dia tu kalau nak pergi time ikut mood dia bru dia pergi kalau tak de..adik2 aku memang mcm tu kadg2 termasuk aku juga..hehe.Aku bawak kete Pajero mcm biasa..emak,abah n adik aku mamat gi KL masa tu sb nak berubat utk mamat,tulang belakang dia ad masalah.Aku drive pajero hntr adik-adik aku dekat Bangi kelas melukis.Adik aku Husin nak beli Liquid..dia kata x nak beli dkt Dengkil,nak beli dkt Warta.Dengan ms tu blm hujan lagi..singgalh Kedai Buku kat atas..belek2 novel mcm biasalah rutin aku kalau ke kedai buku nak tunggu pukul 5 petang.Ms tu dalam 2 lebih.Dalam belek2 novel aku keluar tak beli pun..window shopping je menunggu adik aku Husin yg leka main games dkt satu kedai Games kat luar.Leka betul..lama gak tunggu dia habis main.Husin duit2 games tu dia dpt hasil korek tabung.Bukan nak simpan Bank semua habis belanja..duit dia memang habis ke games atau benda2 lain yg dia minatlah.Aku cakap mcm ni" Husin kata nak beli liquid paper"..pastu dia jawab " x jadilah long,beli kat Dengkil la"..ms tu geram betul aku kejap nak kejap tak nak..sia2 je lah gi kedai tp aku diam je.Dalam leka tunggu Husin main games aku dapat mesej dari BF aku yg tersilap mesej.Sepatutnya mesej tu hntr kat emak dia tp tersend dkt aku berbunyi mcm ni " Mak,emak apa khabar?mak Iyan dapat brpa A.Emak ika ad tel emak?mak bila nak pinangkan .......?mesej tu mesej terakhir sebelum aku accident.Selalunya bila mesej dia masuk aku cepat reply tapi ms tu aku diam je.Memang tak terdetik nak balas sebab mesej salah kan dan x silap aku aku forward mesej tu kt dia balik..mesej tu buat aku nervous jgk dia tny mcm tu kan kat emak dia..hehe..
Lama menunggu Husin aku pesan kat Husin aku nak ke bawah gi Pharmacy.AKu pesan kat dia kalau nak cari aku cari kat bawah.Tak sangka masa tu hujan turun dengan lebatnya pd 14 Mac hr Sabtu.Memang lebat..Husin tiba2 turun bawah kata jom amik ode..tapi aku cakap nnt dulu hujan lebat kalau drive pun tak nampak.Husin desak aku,aku keluar lah jugak.Aku tak suka didesak..ikut je lah.Memang lebat masa tu memang tayar pajero pun dh tenggelam sikit.AKu start kereta n drive slow2 dari Bangi menghala ke area Kajang lama...slow2 bawak,memang pakai seat belt pun kelajuan pun biasa tahap sederhana.Dh sampai aku amik diaorg pastu on d way nak balik Bangi n Putrajaya ok..ms tu Handphone aku di tangan adik aku husin.Fikiran aku tak menentu memikir mana tau husin hntr msg2 bukan2 dkt dia..sb dh brpa kali husin n adik2 lain hntr msg bukan2 dkt dia.Hati aku gelisah la kalau dia hntr apa2..dia leka main games la kot..adik lain Siti n Kirah (ode)dh tidur.Jalan basah..aku bwk dlm 100 kot nak balik rumah cpt..tu lah perkara ni x sepatutnya berlaku.Jgn lah berfikiran bdk2 mcm aku ni..sampai simpang nak masuk Dengkil dah kat situ ad 2 jalan satu naik Flyover gi Bandar Baru Salak Tinggi dan satu simpang belah kiri kecik je menghala ke Dengkil.Memang jalan tu la aku guna selalu.Aku rasa ok je n tiba2 kirah jerit "Kak Long lopak"..aku brek tiba2 kete pajero terbalik sekali di sebelah aku n menghempap divider..aku dh terbalik dh ni..panik ms tu Tuhan je tau..nak memangis semua ad..takut semua ad..bercampur2 aku ingat aku akan mati.Mujur x de kenderaan di belakang.Siti dah menangis,kirah selamat sebab dia dh dpt rasa n husin tangan dia terbelah masuk kaca tingkap.Handphone aku..aku x tau kat mana..handbag x usah cakap..penuh darah..tudung aku n baju aku koyak n darah bnyk melimpah kat jalan.Aku sempat mati enjin..kalau pajero terbalik di sebelah minyak n enjin x off,kemungkinan org ckp pajero boleh meletup.Tuhan sayangkan aku..aku selamat tp jari aku tak selamat..aku tak sedar n tiba2 terpandang jari aku hampir putus..ngeri masa tu..lagi sikit je..hancur mmg hncur melekat lagi dkt cermin yg pecah tu. aku dh menangis masa tu pastu ad org lalu lalang nmpk ramai jugak tolong aku..kejadian berlaku pd 5.30 petang..aku nak balik sbm pukul 6.Pajero di tegakkan baru aku dpt keluar.2 tayar meletup n pajero hny calar balar n kemek sikit..cermin 2 pecah di belah depan..side mirror je.Tmpt aku n tmpt Husin.
Itulah 1st time aku accident selalu tengok org accident n kali ni jd kat aku.
2 org uncle India bwk aku n Husin ke Hospital Putrajaya..sampai Hospital Putrajaya aku dihntr trus ke ICU..tp prosesnya lambat giler n dahlah darah aku dh bnyk keluar lps tu dia lambat2 kan pulak proses aku.Boleh lagi tny sakit ni dalam tahap ke berapa..adik sakit ni dalam range ke brpa..1-10 je..aku ckp 10.Mcm2 tny bru aku dpt masuk hospital.Baju aku dh kena tukar sb memang koyak dh x boleh pakai n nurse tu tolong gunting n tukar baju lain.Tunggu DR punya lambat sb dia on d way..masa tu aku x rasa sakit..aku cuba ingat DIA..
tb2 aku nmpk abah aku dh sampai..aku memang dh terbaring..diaorg cuci sikit luka2 aku n bagi antiseptik..check2 smua ad patah atau tak n mmg x de patah.Jari aku je x dpt diselamatkan..aku dgr dia snap2 gmbr tangan aku guna kamera handphone sementara nak tunggu DR Chua sampai..aku dihntr x-ray n aku ditahan wad.
Aku x cover Insurance sb insurance dh expired..memang benda nak jadi..aku x dpt nak halang.Masa tu betul org ckp dh terlambat..memangis mcm mana pun bukan boleh buat apa pun...
Dh 4 bulan lebih dah..dan sekarang ni aku dh recover walau x sepenuhnya tp aku dh boleh buat keje2 rutin walau rasa lain dengan anggota silikon ni tp dpt memudahkan aku buat keje..Jari silikon ni aku tempah bila dh pindah ke Hospital Tawakal..DR MUIZ org paling penting yg dh bnyk tolong aku..aku operate 2 kali di bwh dia.Masa msuk besi n bila nak keluarkan besi.Emak abah terima kasih banyk2 sb dh terlalu bnyk berkorban.Kalau nak tau aku la anak dia yg kerap sakit.Satu pengajaran utk semua apply la Life Insurance.Jgn jd mcm aku..Aku tak tau mcmana nanti aku kahwin.Dia sanggup ke?dia sanggup terima kalau saudara-mara dia x suka aku?tp dia pnh ckp dia akan bersama dengan aku susah n senang.Dia terima aku seadanya..aku hrp dia tunaikan..
ad jodoh ad lah kan..

eh..jauhnya aku mengelamun.Dh nak rehat dah..ika..ika

0 comments:

There was an error in this gadget